Diamanten

De schittering van een diamant is prachtig en geeft de finish and touch aan de trouwring. De slijpvorm van de diamant bepaald of er wordt gesproken van een briljant, smaragd, prinses, hart etc. De slijpvorm van de briljant is het meest populair, dit komt door de prachtige schittering van de 57 facetten waar deze slijpmethode voor zorgt.

Vormen en benaming diamantSlijpvorm
Hoe het licht in de diamant wordt weerspiegeld wordt bepaald door de slijpvorm. Wanneer een diamant te ondiep is geslepen in verhouding tot de breedte valt het ligt door de steen heen waardoor dit niet weerkaatst wordt. Bij een diepe slijpvorm ontsnapt het ligt naar de zijkant van de steen en ook dit zorgt er voor dat de steen weinig glanst. Daarom geeft iedere slijpvorm een andere glans aan de diamant.

Diamant KaraatGrootte van de diamant
De grootte van de diamant wordt bepaald aan de hand van het aantal grammen van de steen, hierbij wordt de meeteenheid ‘karaat’ gebruikt. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram en het gewicht wordt meestal aangegeven in punten waarbij één karaat gelijk is aan 100 punten. Zo staat 0,75 karaat gelijk aan 75 punten. Dus hoe groter de diamant hoe meer karaat deze omvat.

Kleur van de diamant
Kleuren helderheid DiamantBelangrijk bij het bepalen van de waarde van de diamant is de kleur van diamanten, de kleur kan namelijk variëren. Welke kleur de diamant heeft wordt weergegeven op een schaal van D tot Z, van kleurloos tot lichtgeel. Hoe kleurlozer de diamant, hoe zeldzamer deze is en dus hoe duurder de diamant wordt. Bij aankoop van een diamant is het vaak moeilijk te zien wat het verschil is tussen een kleurloze (D – F) en een bijna kleurloze (G – I) steen, vooral als deze al in de trouwring zit. Diamanten met een meer gele kleur (J – Z) zijn met het blote oog wel te zien. Naast alleen de letter heeft de kleur ook een naam, zie hieronder de benamingen:

River (D – E)
Top Wesselton (F – G)
Wesselton (H)
Top Crystal (I)
Crystal (J – K)
Top Cape (L)
Cape (M – N)
Light Yellow (O – R)
Yellow (S – Z)

Helderheid
Helderheid DiamantDe zuiverheid van de diamant wordt aangegeven in bepaalde classificatie’s. Hoe helderder de diamant hoe zuiverder deze is. Iedere steen heeft onvolkomenheden (insluitsels), hoe minder onvolkomenheden de steen heeft hoe helderder deze is. De helderheid heeft invloed op de waarde van de diamant, want de insluitsels kunnen een belemmering vormen voor de weerkaatsing van het licht. Deze weerkaatsing zorgt voor de schittering. De classificatie’s zijn als volgt ingedeeld:

LC / FL (Loupe-Clean / Flawless): Geen interne gebreken. Zeer zeldzame en zeer kostbare diamant.
VVS1-VVS2 (Very, Very Slighty Included): De insluitsels zijn zeer moeilijk te zien. Zeldzaam en kostbaar.
VS1-VS2 (Very Slighty Included): De insluitsels zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Hoge kwaliteit.
SI1-SI2 (Slighty Included): De insluitsels zijn zichtbaar. Goede kwaliteit diamant.
P1 / I1(Piqué / Included): De insluitsels en gebreken zijn met het blote oog zichtbaar.
P3 (Piqué): De insluitsels en gebreken zijn smet het blote oog zichtbaar.

Heeft u een prachtige set ringen gevonden, maar u wilt een ander aantal, een andere grootte of andere slijpvorm van de diamant? Dit kan in veel gevallen aangepast worden, neem hier over gerust contact met ons op.

Wanneer u bij ons een ring met diamant koopt zit daar altijd een diamant certificaat bij met de eigenschappen van de diamant. Daarnaast zijn alle ringen voorzien van het keurmerk van Waarborg Nederland, dit keurmerk geeft aan dat de ring het wettelijk gehalte aan edelmetaal bevat.